Table of Content

Vi känner alla till zirkon eftersom det används flitigt i smycken, men intressant nog är det ett brett spritt mineral som finns i många olika typer av stenformationer, inklusive metamorfa och magmatiska bergarter. Zirkon är ett zirkoniumsilikatmineral, som finns i små mängder i många bergarter. Det förekommer också på sandstränder över hela världen, särskilt Florida, Brasilien, Indien och Australien - Det är ett vanligt tungt mineral i sedimentära bergarter.

Det är en överraskning att zirkon inte är något nytt i den här världen, det upptäcktes för nästan 2000 år sedan. Zirkon används också inom geologi och geokronologi, eftersom det kan användas för att bestämma bergarternas ålder och de förhållanden under vilka de bildades. Det isotopiska sönderfallet av uran och torium i zirkonkristaller gör det möjligt för forskare att bestämma åldern på stenar och mineraler med stor precision.

Kort sagt, zirkon är ett brett spritt mineral som har många användningsområden. Dess höga brytningsindex och breda utbud av färger är det som gör den till en lysande ädelsten. Inom industrin används zirkon som eldfast material och gjutsand. Det används också i keramik och andra högtemperaturapplikationer.

Obs: Zirkon varierar vanligtvis i färg från färglös till gul, brun, röd och grön.

Låt oss ta reda på när zirkon först användes i smycken?

Den första kända användningen av zirkon för smyckestillverkning går tillbaka till antika civilisationer, såsom egyptierna, grekerna och romarna. De värderade zirkon för dess briljans och färgvariation och använde den i ringar, armband och andra utsmyckningar. Det är dock inte klart vem som använde zirkon först för att tillverka smycken specifikt.

Egenskaper hos zirkon

Zirkon är utan tvekan en vacker sten som har sina egna fördelar!

Det är associerat med alla chakran. Fysisk och mental healing kan göras med hjälp av zirkon. Till fördelaktiga egenskaper hör - lindrande smärtor, sänkning av feber, astma och vissa lungproblem, lindra magkramper och mensvärk.

Fysiskt sett tros zirkon stimulera levern och bibehålla binjurebalansen. Det är också värderat som ett botemedel mot både sömnlöshet och mardrömmar, zirkon främjar vilsam sömn.

Mentalt hjälper zirkon att hantera förlust och sorg, det ökar också passionen för arbete och liv. Zirkon hjälper också till meditation och hjälper till att utveckla psykisk intuition. Det sägs också att zirkon har en skyddande aura genom att rensa bort negativ energi. Zirkon anses ge framgång, visdom, ära och rikedom.

Obs: En annan intressant egenskap hos zirkon inkluderar att ge framgång, visdom, rikedom och ära.

Unika egenskaper hos zirkon enligt färg -

  • Blå zirkon bygger självförtroende och relation.

  • För mental rening bör man bära färglös zirkon.

  • Rosa zirkon lockar till sig ny kärlek, romantik och harmoni.

Är zirkon mer sällsynt än diamant?

Färglös zirkon är övertygande vacker, eftersom den imiterar diamanter så bra!

Oavsett zirkonens långa historia är det en sällsynt form av titanoxid som ofta finns i naturen och har unika egenskaper som gör denna sten till en önskvärd ädelsten i världen. Den glasaktiga lystern, det klara vita/färglösa gnistret och dess utmärkande egenskaper gör det till ett smycke värdigt.

Det är inte konstigt varför zirkon är ett naturligt alternativ för en diamantsimulator, eftersom den har högt brytningsindex och spridningshastighet. När en zirkon skärs på lämpligt sätt är det mycket övertygande att den imiterar diamant. Av så många anledningar är det motiverat att zirkon är sällsyntare än diamant.

Jämförelse mellan zirkon och diamant

Comparison Between Zircon and Diamond

Även om zirkon kallas som en diamantliknande, finns det några synliga skillnader som kan få oss att skilja mellan två med lätthet.

Hur kan du se om en sten är zirkon och inte en diamant om de ser så lika ut?

Du måste väl fundera på att ta det till gemologen? Tja, det är en underbar idé. Men vänta! låt oss berätta några andra intressanta egenskaper som dessa två kan jämföras med.

  • Komposition

    Zirkon är i grunden ett mineral som tillhör gruppen nesosilikat. Det kemiska namnet för zirkon är zirkonium (IV) silikat, och dess formel är ZrSiO4. Zirkon är huvudmineralet i majoriteten av metamorfa och magmatiska bergarter.

    Medan diamant består av det enda elementet - kol. Diamant är cirka 99.95 % kol och 0.05 % kan vara spårämnen.

  • Färg

    Även om färglös zirkon anses vara den renaste men zirkon finns i olika färger som - gul, gyllene, röd, brun, blå och grön.

    Vi känner alla till diamant för dess briljans! Den är verkligen färglös och vacker. Men diamant finns i tolv färger - gul, rosa, blå, orange, grå, lila, brun, röd, vit, violett, grön och svart.

  • Pris

    Zirkon är alldeles för billigt jämfört med diamant. De olika färgerna zirkon kommer i olika prisklasser. En karat zirkon är ungefär $50 till $400, vilket verkligen inte är så dyrt och vem som helst har råd med det.

    Diamanter betecknar lyx! Och det råder ingen tvekan om att de är dyra också. Kostnaden för en 1 karats diamant ligger mellan $1962 - $11,380. Priset beror på storleken, formen, skärningen och klarheten hos en diamant.

  • Hållbarhet

    Zircon står på 6 till 7.5 på Mohs-skalan. Den har god fysisk hållbarhet som ädelsten och är en perfekt sten för smyckestillverkning. Men under för hårt tryck eller under vassa föremål kan zirkon gå sönder eller spricka.

    Diamant är känt som det hårdaste materialet som är känt, såväl som det mest hållbara. Diamant står på 10 på Mohs skala av hårdhet.

Slutsats:

Medan Zircon kan efterlikna diamant till utseendet, är det inte en ersättning för diamant när det gäller hållbarhet, vilket är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man köper ett smycke. Sammantaget är både zirkon och diamant bra alternativ för smycken, men det är viktigt att förstå skillnaderna mellan dem och välja den som bäst passar dina behov och preferenser.

Klicka för att läsa mer om zirkon och dess speciella egenskaper.

Rosec Jewels
Tagged: Gemstones