Table of Content

Länge borta är de dagar då alla bara gick galet över Diamonds och deras uppskattade skönhet. Idag har alternativen ökat, eller mer exakt, åter ökat till popularitet. Anledningen till det kräver inte mycket diskussion. Du kanske till och med har gissat det vid det här laget. Så låt oss bara säga det öppet - BUDGETEN. Medan vi gillar att spendera på gnistrar, när det gäller diamanter som kan komma på bekostnad av uttömda fickor. Oftare än inte börjar vår jakt på alternativ av just den anledningen.

Ett sådant alternativ har varit väldigt populärt på sistone, av alla de rätta anledningarna. Smyckesfanatiker kanske har gissat det nu – vi pratar om zirkon!

Det är inte bara lätt för fickorna utan när du väl ser zirkon kommer du att bli överraskad av att se den kusliga likheten som den delar med Diamond. Det gör jobbet med att lura dina ögon genom att vara en snygg look-alike som ett proffs.

Det är några (och de mest framträdande pluspoängen) som Zircon tillför bordet. Men det finns mycket mer i det och vi är här för att diskutera allt. Så oavsett om du bara vill utforska ett bra diamantalternativ eller den här glittrande ädelstenen har du fastnat, här är allt du behöver veta om zircon för att förstå hur det ger ett unikt val:

En kortfattad information om zirkon och dess speciella egenskaper

  • Färglös zirkon, i all sin glans, reflekterar ljus på ett sätt så att den visar regnbågsliknande blixtar som kan vara väldigt svåra att ta bort ögonen. Undrar hur? Tja, dess höga brytningsindex kommer väl till pass för reflektion. Det beror på att det får ljuset att böjas skarpare, vilket i sin tur ökar mängden ljus som reflekteras tillbaka till betraktaren. Denna egenskap hos zirkon ger den ett diamantliknande utseende. Och det är grundorsaken till den decennium långa förvirringen mellan diamant och zirkon.

  • Vi vet hur detta namn på sex bokstäver kan väcka mångas intresse. Tja, historien säger att zirkon har fått sitt namn från den persiska Zargun som i enklare termer betyder guldfärgad.

  • Zirkon är mest populärt i sin färglösa form som också kallas "Matara" zirkon - kallas så, eftersom det bröts i en stad som heter Matara på Sri Lanka.

Funktioner hos Zircon

Kemisk formel

ZrSiO4

Färg

Röd, blå, gul, grön, brun, orange

Mohs hårdhet

6 till 7.5 (låg till hög)

Zirkon klassificeras i tre typer på basis av kristallstrukturer

  • Hög

  • Mellan

  • Låg

Zirkonstenen med full kristallstruktur faller under den höga kategorin eftersom de radioaktiva elementen bara får en chans att göra lite eller ingen skada på den. Och därför visar de normala optiska och fysikaliska egenskaper hos zirkon.

Även om stenen som faller under medel- eller mellankategori har vissa strukturella skador, och dess egenskaper är också mellan hög och låg.

Stenarna med låg zirkon är amorfa tillstånd och har mycket låga optiska och fysikaliska egenskaper.

Zirkonen, som används vid smyckestillverkning, är bara av hög typ, så att smyckena förblir briljanta och tidlösa.

Varför är zirkon speciellt?

Why Zircon is Special?

Det mest speciella med zirkon är att - det ser likadant ut som en diamant, och detta är anledningen till att den kallas för diamantsimulatorn.

Också, zirkon finns naturligt i många länder och anses också vara det äldsta mineral som finns i världen. Den har registrerat sitt namn som en av de tidigaste ädelstenar på jorden.

Att prata om zirkon, folklore och charm som är relaterad till det kommer av sig själv. Människor har använt zirkon i stor utsträckning sedan 1990-talet i smycketillverkning och under medeltiden började de ge denna sten en symbolisering. Till denna tid är zirkonen nu angelägen om visdom, ära, främja rikedomar och hjälper också till att driva bort allt som är ont.

Den blå färgen zirkon var populär bland juvelerare under den viktorianska eran på grund av dess lätta splittring.

Om du letar efter ett kostnadseffektivt smycke kan du välja zirkon för utsmyckningarna. En välfacetterad zirkon har briljant gnistra, allt tack vare egenskaperna med högt brytningsindex (1.92). Zirkoner är den bästa ersättningen för diamanter, på grund av dess höga spridningshastighet (0.039) som hjälper till att få zirkonen att gnistra.

Zirkon är allmänt accepterad sten för att göra smycken, men ofta blir folk förvirrade mellan zirkon och Cubic Zirconia. Låt oss klargöra detta tvivel nedan i detalj.

Zirkon och Cubic Zirconia - Vad är skillnaden?

Som nämnts tidigare i den här bloggen är zirkon en naturligt funnen sten på jorden. Men så är inte fallet med Cubic Zirconia!

Zirkon och Cubic Zirconia kallas båda diamantsimulatorer men till skillnad från zirkon är cubic zirconia en konstgjord eller vi kan säga en syntetisk sten.

Även om egenskaperna hos zirkon och cubic zirconia är nästan identiska men cubic zirconia är ännu billigare än zirkon.

Zirkon vi alla känner till, finns i flera färger i gruvor, medan cubic zirconia tillverkas i lab och vanligtvis tillverkas i klara eller vita färger. Cubic zirconia är mer hållbar än zirkon och är mindre benägna att flisa och repas än zirkon.

Nu måste du ha fått en grundläggande uppfattning om skillnaderna mellan dessa två stenar. Låt oss nu prata om kostnaden för Zircon i korthet.

Vad är värdet av zirkonsten?

What is the Worth of Zircon Stone?

Kostnaden för zirkon beror huvudsakligen på fyra faktorer, som är -

  • Färgmättnad

  • Storlek

  • Klarhet

  • Klipp ut

Eftersom zirkon finns naturligt är det svårt att få de större karaten i hög kvalitet. Kostnaden för en karat zirkon är cirka $50 till $400, beroende på vilken tydlighet den har. De värmebehandlade zirkonerna är relativt sett högre i pris, medan de blå färgerna zirkonerna också är lite dyra än andra. Så om du letar efter några ursnygga zirkonringar i en budget, kan du köpa de bästa handgjorda zirkonringarna från här.

Slutsats

Zirkon är en extremt vacker ädelsten som har en lång historia. Det är verkligen en mångsidig ädelsten, som används i så många andra saker än bara smycken. Om du letar efter några budgetvänliga alternativ inom smycken kan du byta till zirkon. Men kom alltid ihåg, att oavsett vad kan en zirkon aldrig vara som diamant i hållbarhet, och därför måste du ta hand om ett zirkonsmycke lite extra.

Rosec Jewels
Tagged: Gemstones