Table of Content

Vi bestämde oss för att lösa debatten om moissanite vs labbodlade diamanter för en gång för alla. Eftersom dessa diamantalternativ ökar till popularitet i modescenen. Så vi tyckte att det här var rätt tillfälle att uppmärksamma detta heta ämne lite extra.

Oftare än inte har smyckentusiaster svårt att skilja mellan en moissanite och en labbodlad diamant. Även om denna distinktion inte är tydlig i de flesta fall, kan vi inte förneka det faktum att dessa stenar har en unik tjusning.

Om du talar om vilken som är bäst, så finns det inget korrekt svar. Eftersom valet av en sten alltid baseras på bärarens personliga stilpreferens, modesmak och budget. Men innan du letar efter den perfekta stenen är det viktigt att bekanta dig med de definierande egenskaperna hos labbskapad diamant och moissanit, vilket kan hjälpa dig att fatta ett medvetet köpbeslut.

Låt oss först börja med att avslöja den största myten "Är labbdiamanter och moissanite samma sak?"

Svaret är ett rent NEJ. De kan se likadana ut, men sättet de skapas på gör skillnad.

Moissanite förekommer naturligt i mantelskikten under jordens yta. Medan en labbskapad diamant formas i en kontrollerad labbmiljö med hjälp av avancerad teknik som replikerar en utvunnen diamants naturliga bildningsprocess. Dessutom kan andra distinktioner hjälpa dig att förstå dessa diamantsimulanter bättre. Så här är en detaljerad jämförelse av hur en moissanite och en labbodlad diamant skiljer sig från varandra.

Låt oss fördjupa oss i mer detaljer-

Vad är moissanite vs labbodlad diamant?

Kemisk sammansättning: En labbodlad diamant är sammansatt av rena kolmolekyler, vilket är samma som molekylsammansättningen hos en naturlig diamant. Medan en moissanite består av kol och silikater i lika proportioner. I en laboratoriemiljö placeras ett litet diamantfrö med en bildad kristallin struktur i intensiva temperaturer eller gaskammare där fröet assimileras i kolmolekyler och kristalliseras. Konstgjord moissanite genomgår en kemisk ångavsättning för att bilda en silikatkarbidkristall.Och naturlig moissanite går igenom en serie omfattande gruvfaser innan den kommer i dina händer.

Hårdhet: På Mohns hårdhetsskala har en labbskapad diamant betyget 10, medan en moissanite har ett lägre hårdhetsindex på 9.25. Detta innebär att labbdiamanter är mindre benägna att utsättas för repor eller nötning än moissanite. Moissanite är dock den tuffaste av många andra ädelstenar, vilket gör dem till en avsevärt hållbar sten.

Refraktionsindex: Moissaniter har ett högt brytningsindex på 2.65 än labbdiamanter som visar en 2.42 brytningsindex. Tittar man noga så passerar ljuset genom en moissanite i två delar. Men så är inte fallet med labbodlade diamanter. Bara denna faktor mäter varför moissanite förlovningsringar håller dig bländande hela dagen lång.

Briljans: Briljansen hos en moissanite och en labbdiamant är det som skiljer dem åt. Moissanite sägs ha mer briljans och eld än en simulerad diamant. Tack vare dess dubbla brytningsindex som ger labbdiamanten en otrolig gnistra som är svår att ta bort blicken från. Å andra sidan matchar inte en labbodlad diamant briljansen hos moissanite. Brilliance

Färg: Det kan komma som en överraskning att moissanite inte alltid är naturligt färglös. Ungefär som diamanter sträcker de sig från klara till färgade. En sällsynt naturlig moissanite har en lätt gulaktig nyans. Medan labbdiamanter kan vara färglösa (D-F), nästan färglösa (G-I) och med svaga nyanser (J-K) eftersom de har samma färggraderingsskala som diamanter.

Sällsynthet: Det faktum att moissanit är mycket sällsynt kan förstås av hur det bildas och senare utvinns från jordens mantellager. Teknikens utveckling har dock påskyndat processen att producera labbdiamanter i en kontrollerad miljö under intensiv värme och temperatur. Därför, när det kommer till sällsynthet, är en högkvalitativ moissanite svår att lägga händerna på än en labbskapad diamant som finns tillgänglig i överflöd.

Kostnad: En viktig skillnad mellan en moissanite och en labbskapad diamant är de varierande priserna. Även om en labbdiamant kanske inte är lika dyr som de utvunna diamanterna, har den fortfarande ett brant pris än moissanite. Om vi ​​jämför kostnaderna är det inte så stor variation i priserna på moissanite som på labbdiamanter. Det betyder också att du kan få en stor moissanitring utan att bryta banken. Om kostnaden är ett problem är det inte aktuellt att välja en syntetisk diamant.Cost

Hållbarhet: När det gäller hållbarhet utgör syntetiska diamanter och moissanit betydligt mindre hot mot ekosystemet och människolivet. Med tanke på att de inte bryts som diamanter, skapar de inte en hög med avfall i de omgivande områdena. Dessutom förbrukar deras bildning inte en enorm mängd fossila bränslen, vilket gör det till ett mer hållbart alternativ än utvunna diamanter.

Etiska bekymmer: Debatten mellan moissanite vs labbodlad vs diamant handlar om hur etiskt framställda de är. Att hitta diamanter utan konflikter tidigare var utmanande, men modern teknik har öppnat oändliga möjligheter för smyckesindustrin. Det är nu möjligt att skapa etiskt framställd moissanite och skapade diamanter. Eftersom dessa diamantalternativ inte utvinns från gruvor utan bildas i konstgjorda laboratorier som använder förnybara energikällor. Således gör det lättare att spåra ursprunget till dessa stenar.

Shoppningsövervägande: Ny forskning tyder på att konsumenter gör en stadig övergång till etiskt framställda, budgetvänliga och billiga diamantalternativ. Moissanite är det mest eftertraktade alternativet för icke-diamantpärlor för dem som vill ha gnistan av diamanter med en begränsad budget. Dessutom har efterfrågan på labbdiamanter ökat med en liten del sedan 2019. Men deras orimliga priser avskräcker konsumenter från att köpa dem.

Rengöring: Du kan använda enkla och effektiva gör-det-själv-rengöringshack för att ta bättre hand om dina moissanite och labbskapade förlovningsringar. Att blötlägga dem i en skål fylld med mild diskmedel och vatten är en av de enklaste rengöringsmetoderna att prova hemma. Allt du behöver göra är att blötlägga dem i vattnet i minst 15 minuter. Blötläggning kommer att ta bort smutsen och dyster. När du är klar, klappa dem torra med en luddfri trasa eller mikrofiberduk eller en pappershandduk. De är redo att bäras eller kan förvaras undan.

Vi rekommenderar att du tar hänsyn till ovanstående punkter innan du nöjer dig med antingen moissanite eller labbodlade diamanter. Vår personliga favorit har alltid varit moissanite, men ditt val av sten kan skilja sig åt beroende på olika faktorer. Det du väljer bör resonera med din personlighet. Och resten har inget värde. Tänk på detta innan du går och handlar smycken.Rådfråga gärna våra smyckesexperter om du har någon förvirring.

Rosec Jewels